LOKALNI IZBORI Završeno glasanje, najveća izlaznost u srpskim sredinama

17.10.2021 20:35 | Izvor: kosovo-online | Pregleda: 207165

Lokalni izbori na Kosovu, u kojima se u 38 opština biraju gradonačelnici i opštinske skupštine počeli su jutros. Tačno u sedam časova u Severnoj Mitrovici su otvorena 23 biračka mesta, raspoređena u sedam biračkih centara.

Komentariši
/info/vesti/images/Izbori-Kosovo-znak-ruka.jpg

Mitrovčani su od samog početka rada svih biračkih mesta krenuli da glasaju i za sada sve prolazi u skladu sa procedurom i bez ikakvih problema.

07:10 Predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević rekao je u obraćanju medijima da su sva biračka mesta u sedam biračkih centara otvorena na vreme.

Dimitrijević je istakao da za sada glasanje protiče bez ikakvih problema. On je dodao da svoje biračko pravo mogu da iskoriste svi punoletni građani koji su upisani u birački spisak, a koji imaju kosovska lična dokumenta, čak i ako im je istekao rok važenja do šest meseci, zbog poznatog problema oko izdavanja kosovskih dokumenata

U ovom gradu, u kojem se za mesto gradonačelnika i većinu u lokalnom parlamentu bore tri politička subjekta – srpski predstavnici okupljeni oko Srpske liste i Građanske inicijative "Srpski opstanak“, kao i Građanska inicijativa "Mitrovica“ koja okuplja više albanskih političkih partija. Pravo glasa ima 17.721 upisani birač.

Mitrovčani danas imaju priliku da odluče da li će ovim gradom i dalje upravljati aktuelni gradonačelnik Milan Radojević, koji se nalazi na Srpskoj listi, ili će svoju podršku dati Erdenu Atiću, članu Samoopredeljenja koji na ovim lokalnim izborima predstavlja zajedničku listu albanskih partija pod imenom GI "Mitrovica“.

Predizborna kampanje je, zbog brojnih napetih dešavanja na Kosovu, ali i situaciju sa pandemijom koronavirusa, prethodnih mesec dana izgledala drugačije nego na ranije održanim izborima.

U opštinama sa srpskom većinom za mesto prvog čoveka boriće se 26 kandidata, od kojih su 18 Srbi, a ostalih osam su predstavnici albanskih partija.

07:20 Otvorne birališta i u sredinama južno od Ibra. U Gračanici glasači glasaju na svim biračkim mestima.

Osim u opštinama gde čine većinu, Srbi će na ovim izborima imati mogućnost da svoje predstavnike biraju i u još deset opština koje su većinski nastanjene Albancima.

07:30 Na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici, u neposrednoj blizini spomenika Knezu Lazaru, okupio se od ranih jutarnjih sati veći broj građana odlučnih da iskoriste svoje biračko pravo i izaberu predstavnike koji će ih dostojanstveno predstavljati.

08:00 Nešto pre osam časova, u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 2 u Severnoj Mitrovici glasao je i kandidat za gradonačelnika Milan Radojević.

08:10 Oko osam časova, u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 2 u Severnoj Mitrovici glasali su i funkcioneri Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Aleksandar Spirić.

08:12 Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Gračanice Ljiljana Šubarić glasala je danas na lokalnim izborima na biračkom mestu Donja Gušterica u Osnovnoj školi “Knez Lazar”. Ona je na biračko mesto došla u pratnji velikog broja građana.

08:20 Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je rekao da su svi birački centri na celoj teritoriji Kosova otvoreni na vreme u 7 časova.

08:50 Ambasada SAD u Prištini pozvala je građane da izađu na lokalne izbore koji se danas održavaju na Kosovu.

Ambasada SAD u Prištini je u objavi na Fejsbuku navela da da su lokalni lideri bitni, jer njihove odluke utiču na kvalitet života građana.

09:10 Nevladina organizacija Demokratija na delu (DiA) objavila je da sa 110 posmatrača prati izborni proces sa na biračkim mestima širom Kosova, prenosi Koha.

09:30 Predsednik Alijanse za bućnost Kosova Ramuš Haradinaj glasao je danas na lokalnim izborima na Kosovu.

10:00 Savetnik predsednice Kosova Bljerim Velja izjavio je da je odziv Srba na lokalnim izborima na Kosovu veliki. Velja je na Tviteru objavio i članak Kosovo onlajn, koji govori o izlasnosti u srpskim sredinama. On je u tekstu objave dodao i da Srbija "ipak imamaligni uticaj na Kosovu i ugrižava politički pluralizam.

10:10 Nezavisni kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović glasao je na lokalnim izborima na Kosovu na biračkom mestu u Gračanici.

Stojanović je posle glasanja rekao da je najvažnije da što više građana izađe na lokalne izbore i time opredele kako će se u naredne četiri godine upravljati opštinom.

10.51 Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović glasao je jutros biračnom mestu u OŠ "Kralj Milutin" i tom prilikom pozvao sve meštane da danas izađu u što većem broju na birališta.

"Da nastavimo da od Gračanice pravimo jednu udbarnu sredinu, da jednostavno naš narod opstane i ostane na ovim prostorima", poručio je Popović.

11.09 Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, koji je ponovo kandidat za novi mandat, i Slavko Simić iz Srpske liste glasali su danas u Leposaviću na lokalnim izborima.

Todić i Simić glasali su na biračkom mestu u Tehničkoj školi Nikola Tesla.

12:40 Demokratije na delu (DiA) navodi da proces glasanja na lokalnim izborima na Kosovu do podneva prati slaba izlaznost birača, sa izuzetkom opština na severu Kosova, gde je prosečna izlaznost tri puta veća u odnosu na druge opštine.

13:00 Zbog kršenja izbornog procesa, pripadnici Kosovske policije uhapsili su jednu osobu u Suvoj Reci kojoj je, odlukom tužioca, određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, prenosi Reporteri.

14.04 Šef posmatračke misije Evropske unije, austrijski evroposlanik, Lukas Mandl obišao je danas birački centar u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Severnoj Mitrovici, gde se upoznao sa dosadasnjim tokom glasanja i uslovima rada osoblja na biračkim mestima.

Mandl je rekao da je izborni proces odvija bez ikakavih problema i nepravilnosti.

"Mi radimo za interes društva. Ovde su prisutni posmatrači iz EU, Švajcarke, imamo posmatrače na različitim biračkim mestima", rekao je Mandl.

14.37 Šef misije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog ocenio je da su lokalni izbori praznik demokratije i da očekuje da će građani Kosova iskoristiti svoje biračko pravo i izaći na glasanje.

Istakao je da očekuje da će izborni proces biti regularan i pravedan i da će izbori biti slobodni, fer i demokratski.

"Nadam se da će svi gradjani Kosova iskoristiti svečanost demokratije i izaći na glasanje, jer su lokalni izbori šansa da imaju direktan uticaj i doprinos u tome kako će opština da se razvija u idućem mandate. Nadam se da će izlaznost biti velika”, rekao je Suniog prilikom obilaska biračkog mesta u Čaglavici.

14.55 Ambasador Srbije u Vaštingtonu, nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić pozvao je sve Srbe sa Kosova da danas u što većem broju izađu na lokalne izbore.

"Verujem da ljudi na KiM dobro znaju zašto je držanje konaca u sopstvenim rukama od vitalnog značaja, kako za stanje na terenu tako i za međunarodni polozaj srpske strane”, rekao je Ðuric za Tanjug.

15.08 Kosovska policija saopštila je da preduzima sve radnje za neometano sprovođenje izbornog procesa, kako bi obezbedila sigurnost, održala red, mir i javnu bezbednost i dugoročno, nakon izbornog procesa na celom Kosovu.

Kako iz policije naovde, preduzimaju sve radnje na osnovu operativnog naloga za lokalne izbore 2021. godine.

15.23 Prema izveštaju CIK do 15:00 glasalo je oko 27 odsto birača. Do sada je, kako navode u CIK glasalo 481.870 građana sa pravom glasa.

16.06 U Severnoj Mitrovici do 15 sati glasalo 55,03 odsto birača, u Zubinom Potoku 44,53 odsto, Leposaviću je 46,38 , a u Zvečanu 56,91 odsto.

Izlaznost u Novom Brdu je 46,58 odsto, Štrpcu 41,99, Ranilugu 40,68, Koloktu 37,50, Partešu 36,30 i u Gračanici 32,19 odsto.

16.35 Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi potvrdio je za Kosovo onlajn da je na današnjim redovnim lokalnim izborima na Kosovu dozvoljeno glasanje sa ličnim kartama kojima je istekao rok važenja.

Istakao je da se u srpskim sredinama na Kosovu glasa isključivo sa kosovskim dokumentima.

17.12 Prema informacijama Reporterija, najstariji birač je glasao u Prizrenu. U pitanju je baka stara 109 godina, koja je glasala u pratnji mladih članova porodice.

17.27 Do 16 časova, svoje pravo glasa iskoristilo je 26,89 odsto građana, odnosno 506. 997 upisanih birača.

18.09 Manje od sat vremena je ostalo do zatvaranja biračkih mesta na Kosovu. Prema informacijama Kohe, u poslednjih nekoliko sati i dalje se beleži mala izlaznost.

18.15 U Mališevu uhapšen posmatrač i član izborne komisije zbog kupovine glasova. Kosovska policija je saopštila da im je određen pritvor od 48 sati.

19.02 Burim Ahmeti iz CIK-a izjavio je da je sve spremno za prebrojavanje glasova, koje će početi odmah po zatvaranju biračkih mesta.

KOMENTARI
Nema komentara za ovu vest!
OSTALE VESTI

CIK: NAJVEĆA IZLAZNOST U SRPSKIM SREDINAMA

| 17.10.2021 20:45 | | Izvor: RTV Puls | | Pregleda: 207160 | | Komentari: 0 |

Mesto za Vašu reklamu

Место за вашу рекламу

Vend për reklamën tuaj

Your advertisement here

e-mail: webmaster@kosovskopomoravlje.net

PayPal.Me
Kosovsko pomoravlje PORTAL
Copyright ©2008-2024 kosovskopomoravlje.net
Design: kosovskopomoravlje.net