Lajčak o sastanku Vučić-Kurti: Nije bio lak ali je važno da se dogodio

15.06.2021 16:10 | Izvor: KoSSev | Pregleda: 207161

14.10 – Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao je da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije bio lak, ali da je važno da se dogodio.

Komentariši
/info/vesti/images/Miroslav-Lajcak.jpg

Kazao je da je danas, nakon devet meseci, nastavljen je dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou, te da su započeli novo poglavlje, jer je ovo bio prvi sastanak sa Aljbinom Kurtijem kao premijerom Kosova.

„Obojica lidera su imala veoma otvorenu i iskrenu razmenu o tome šta žele u dijalogu. Ono što je važno za Evropsku uniju je to što su obojica idera potvrdila da ne postoji drugi put napred, osim normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i da su se obavezali da će raditi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz dijalog“, rekao je Lajčak.

Kako je rekao Lajčak, proces dijaloga nastaviće se pre kraja jula.

„Evropska unija, kao i građani Kosova i Srbije, imaju velika očekivanja od dvojice lidera da prevaziđu nasleđe prošlosti i usmere Kosovo i Srbiju ka zajedničkoj evropskoj budućnosti tako što će moći da normalizuju odnose na sveobuhvatan način“, poručio je Lajčak.

11.03 – Trilateralni sastanak u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predstavnika Evropske unije – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, počeo je nešto pre 11.00.

Borelj se oglasio putem Tvitera, objavivši sliku sa ovog sastanka uz poruku:

„Dijalog i njegov ishod je put ka evropskoj budućnosti za obe strane. U međuvremenu, on je je proizveo važne rezultate za njihove građane“.

Pre ovog susreta, Borelj i Lajčak sastali su se bilateralno sa Kurtijem, a potom i sa Vučem.

10.03 – Dijalog neće biti lak, ali je iskreno angažovanje strana neophodno

„Ja znam, mi znamo – ovaj dijalog neće biti lak. Ali ovaj proces i ovo iskreno angažovanje obe strane je neophodno u korist naroda na Kosovu i u Srbiji“, oglasio se visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove, Žozep Borelj iz Brisela, uoči održavanja nove runde dijaloga.

Danas će se u Briselu po prvi put u svojstvu pregovarača sastati predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti uz posredovanje Borelja i Miroslava Lajčaka.

Ovaj sastanak je zakazan za 10.30 a neposredno pre njegovog održavanja predsednik Srbije i kosovski premijer bilateralno se sastaju sa Boreljom.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj obratio se medijima ovog jutra.

Podsetio je i kazao da mu je drago što će zajedno sa Lajčakom biti domaćin sastanku između Vučića i Kurtija, ali i zbog toga što se danas takođe predstavnici EU sastaju sa američkim predsednikom, Džoom Bajdenom.

„Drago mi je još jednom što ćemo se sastati u Briselu, što ću dočekati predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Kosovskog premijera, Aljbina Kurtija – nedugo nakon njihovih bilateralnih poseta Briselu krajem aprila“, kazao je Borelj.

Kaže da je tada ohrabrio obojicu da nastave sa procesom dijaloga bez odlaganja i sa fokusom na postizanje rezultata, uprkos svim poteškoćama.

„Ja znam, mi znamo – ovaj dijalog neće biti lak. Ali ovaj proces i ovo iskreno angažovanje obe strane je neophodno u korist naroda na Kosovu i u Srbiji“, kazao je Borelj.

Podcrtao je da od ishoda dijaloga zavisi evropski put i Kosova i Srbije, ali i kazao da se vide važni rezulteti samog dijaloga za građane.

„Daću vam nekoliko primera. Integracija policije i pravosuđa na severu Kosova u kosovski sistem, naplata carinskih prihoda od trgovine sa Srbijom ili učešće kao punopravni član u različitim regionalnim organizacijama i inicijativama“, naveo je Borelj.

Poručio je da Evropska unija i on lično, rade na brzom napretku, kako bi „konačno ostavili prošlost iza sebe, postigli sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i evropsku budućnost pretvorili u stvarnost“, dodao je Borelj.

Kazao je da mora da se iskorsiti „novi zamah“.

„U Evropi postoji novi zamah u vezi sa raspravama o Zapadnom Balkanu i važno je da ceo region iskoristi ovu priliku. Šansa koja je ujedno i prilika za ceo region, ne samo za Kosovo i Srbiju, jer su odnosi njih dvoje veoma važni za stabilnost celog regiona, za dugoročnu stabilnost, za ekonomski napredak. Bez sporazuma između Kosova i Srbije, to će biti ugroženo“, poručio je Borelj.

Na kraju je podcrtao još jednom da se raduje nastavku dijalogu sa Vučićem i Kurtijem.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić otputovali su dan ranije za Brisel.

Današnji sastanak biće osmi dve delegacije od prošlogodišnjeg obnavljanja dijaloga pod vođstvom Miroslava Lajčaka; odnosno, treći sastanak na visokom političkom nivou, a prvi Kurtija i Vučića.

Vučić se prethodno sastao sa bivšim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i to još u septembru prošle godine.

Pred održavanje nove runde dijaloga došlo je do novih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština, zbog odbijanja Kurtija da formira ZSO, tj, kako je rekao, „monoetničku zajednicu“, ali i zbog sve učestalijih najava podizanja tužbe za genocid protiv Srbije.

Predsednik Srbije saopštio je ranije da Beograd traži da se upravo o ZSO razgovara i da se implementriraju ranije postignuti sporazumi. Optužio je Prištinu da nije spremna na kompromis, ali i da formira ZSO. Sa druge strane, kada je reč o tužbi za genocid, pozvao je Prištinu da ne preti, već podnese tužbu, „pa da vidi da li će da pobedi“.

Priština, sa druge strane, kritikuje Vučića zbog izjave da neće priznati Kosovo i poručuje da u dijalog ulazi isključivo radi priznanja.

Kosovski premijer ujedno, novu rundu u Briselu vidi kao pripremu za novo poglavlje dijaloga, dok je, sa druge strane, Evropska unija u više navrata saopštila, a poslednji put juče, da je predstojeći sastanak nastavak dijaloga.

Iz Evropske unije su ujedno kazali da očekuju da obe strane nastave da budu posvećene u angažovanju u procesu dijaloga, kao i da sprovedu sve prethodno postignute sporazume.

S ciljem priprema za nastavak dijaloga, pre dve nedelje su u Prištini, pa potom i u Beogradu, boravili specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer.

KOMENTARI
Nema komentara za ovu vest!
OSTALE VESTI

Osmani raspisala lokalne izbore na Kosovu za 17. oktobar

| 15.06.2021 15:20 | | Izvor: KoSSev | | Pregleda: 207164 | | Komentari: 0 |

Osmani smenila Daku i imenovala novog predsednika CIK-a

| 14.06.2021 23:50 | | Izvor: KoSSev | | Pregleda: 207161 | | Komentari: 0 |

Mesto za Vašu reklamu

Место за вашу рекламу

Vend për reklamën tuaj

Your advertisement here

e-mail: webmaster@kosovskopomoravlje.net

PayPal.Me
Kosovsko pomoravlje PORTAL
Copyright ©2008-2024 kosovskopomoravlje.net
Design: kosovskopomoravlje.net