Ljubomir Stanojković: Odluka Ustavnog suda očekivana, Samoopredeljenje neće prihvatiti odluku

30.05.2020 16:30 | Izvor: KoSSev | Pregleda: 401

„Odluka Ustavnog suda je očekivana i dobro je da je doneta ovakva odluka“, ocenio je za KoSSev politički analitičar iz Šilova, Ljubomir Stanojković, komentarišući noćašnju odluku Ustavnog suda Kosova, u korist dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Komentariši 2
/info/vesti/images/Ljubomir-Stanojkovic.jpg

„Ovim su zatvorene moguće spekulacije u budućnosti i ovim je razrešen Gordijev čvor i svaka buduća vlada će se mnogo brže formirati nakon izbora a ne kao ova dosadašnja kojoj je trebalo četiri meseca“, navodi Stanojković.

Stanojković je istakao i da je kosovski Ustav po mnogo čemu specifičan i da je pre svega u delu izbora najviših institucionalnih organa – predsednika i vlade, ostavljena mogućnost za spekulacije i različita tumačenja, tako da strane u sporu računaju sa pravom da je njihov stav jedini ispravan, kaže on.

Podseća na izjave da je pobednik izbora onaj koji ima najviše poslaničkih mesta u skupštini, bez obzira na to što ta većina nije u isto vreme apsolutna većina.

„Pravi pobednik je onaj ko može da formira apsolutnu većinu, ko može da računa na glasove manjih političkih subjekta koji su prešli izborni cenzus jer su i za njih glasali građani Kosova“, kaže ovaj analitičar.

Naglašava da je i glas tih građana jednako vredan kao i onih koju su glasali za političku opciju koja je ostvarila najbolji izborni rezultat.

Sa druge strane, kritičan je prema Samoopredeljenju. On je izrastao na jednom osnovnom principu a to je nepoštovanje legaliteta, ocenio je Stanojković.

„Setimo se njihovih parola, a to je nepoštovanje Rezolucije 1244, neprihvatanje svih sporazumu zaključenih između Beograda i Prištine“, dodaje.

Stanojković smatra da Samoopredeljenje neće niti prihvatiti, niti priznati odluku Ustavnog suda sa obzirom na to da je u suprotnosti sa njihovim političkim zahtevima.

„Koristiće sve moguće metode, najviše one koje nemaju atribut demokratski. Uzmimo primer korišćenja suzavca tokom skupštinskih zasedanja“, decidan je Stanojković da je ovo budući scenario.

Stanojković smatra sa druge strane, da će poslanici LVV morati da prihvate odluku skupštine o formiranju nove vlade ali da će istu i da opstruišu.

„Nakon formiranja nove vlade Pokret Samoopredeljenje pokušaće na sve moguće načine da opstruiše tu istu vladu i da verovatno krene sa masovnim građanskim protestima i tokom skupštine činiće sve kao što su i ranije radili“- kazao je takođe.

Stanojković zaključuje ipak da će Aljbin Kurti, zbog kritika međunarodne zajednice, „morati da shvati da mora da promeni način političkog delovanja i da za ostvarenje političkih ciljeva koristi demokratske metode“.

Iz Beograda, najnoviju odluku u Prištini komentarisao je Nikola Burazer, izvršni urednik portala „European Western Balkans“. Ocenjujući da je strani faktor imao uticaja na političku krizu na Kosovu, ni nova vlada ipak neće imati političku volju za postizanjem sporazuma se Beogradom, Istini za volju, volje za sporazumom, nema ni u Srbiji, smatra on, gde je sva pažnja preusmerena na izbore.

Pročitajte još.

Burazer: Politička kriza na Kosovu uz ulogu stranog faktora, ali nova vlada nije garancija za nastavak dijaloga

Kurti: Ustavni sud se zapečatio i obezvredio, nastavljamo bitku protiv korupcionaškog bastiona

Tači: Što je pre moguće formirati novu vladu – jer okolnosti to zahtevaju

REAKCIJE: Odluka dokaz da pravda postoji ili protivljenje volji naroda?

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist

KOMENTARI
Maja, 31.05.2020 23:24:18
Preletali... Opozicija ... Pozicija... Opozicija ... Srpska lista... Sram te bilo... Direktor... Član veća.. .. Analitičar...

Voja, 31.05.2020 00:06:45
E Ljube više ti odgovara Tači i Hardinaj, mislim Srpskoj listi, nego Kurti. Da bi mogli da krenete..

OSTALE VESTI
Mesto za Vašu reklamu

Место за вашу рекламу

Vend për reklamën tuaj

Your advertisement here

e-mail: webmaster@kosovskopomoravlje.net

PayPal.Me
Kosovsko pomoravlje PORTAL
Copyright ©2008-2023 kosovskopomoravlje.net
Design: kosovskopomoravlje.net